
Re-rollable scrap: FBR clarifies GST liability of ship breakers

The Federal Board of Revenue (FBR) has clarified sales tax liability of ship 
breakers with the direction that discharge of sales tax liability on local supply of 
re-rollable scrap is to be calculated @ 70.5 percent of total Least Displacement 
Tonnage (LDT) of the ship imported for breaking. In this regard, the FBR has 
issued a sales tax clarification to the field formations here on Thursday regarding 
clarification regarding sales tax liability of ship breakers.

According to the FBR, Board vide C.No. 3(5) ST-L&P/2007(Pt)124944-R, dated 
28.09.2016, had issued clarification under the signatures of Second Secretary 
(ST&FE Policy), regarding sales tax liability of ship breakers which read as under:

"I am directed to refer to your letter No. Nil, dated 16.09.2016, on the subject and 
to say that under sub-rule (4) of rule 58H of the Sales Tax Special Procedure Rules,
2007 (amended from time to time), ship breakers shall only pay sales tax at the 
rate of eight thousand rupees per metric ton of re-rollable scrap supplied by them 
at the time of import. The quantity of re-rollable scrap shall constitute 70.5% of 
the total LDT of the ship imported for breaking."

It has been brought to the notice of the Board by filed formations that insertion of 
the word "only" in the clarification gives the impression that payment of sales tax 
at the rate prescribed in sub-rule (4) of rule 58H of the Sales Tax Special 
Procedure Rules, 2007 calculated at 70.5% of the total LDT of the ship imported 
for breaking constitutes final discharge of the sales tax liability ie in respect of 
local supply of re-rollable scrap as well as on other materials obtained during the 
process of ship breaking, the FBR said.

Accordingly, in supersession of Board's clarification C.No.3(5)ST-L&P/2007 (Pt)-
124944-R, dated 28.09.2016, it is hereby clarified that sales tax liability of a ship 
breaker at the rates prescribed in sub-rule (4) of rule 58H is the discharge of sales
tax liability on local supply of re-rollable scrap which is to be calculated @ 70.5% 
of total LDT of the ship imported for breaking as had been clearly laid down in 
sub-rule (4) of rule 58H before its substitution vide SRO 583(1)/2017, dated 
01.07.2017. This discharge of sales tax liability does not cover sales tax liability 
on account of other materials obtained during the course of ship breaking and 
subsequently supplied.

It may be further noted that w.e.f July 1, 2017 through substitution of sub-rule (4) 
of rule 58H vide SRO 583(1)/2017, dated 01.07.2017, liability of a ship breaker 
has been made final to be calculated at eighty percent, in case of oil tankers and 
gas carriers and at 72.5% for other vessels of the total LDT of the ship imported 
for breaking and discharge of sales tax liability @ 8500 PMT includes sales tax 
liability on other materials besides re-rollable scrap obtained during the process of
ship breaking and subsequently supplied.
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